Døgnåben i en lille by i Vestjylland
I den lille landsby Sdr. Vium i Vestjylland bor knap 200 beboere. Og nu tænker du sikkert, at det her er endnu et eksempel på en oplistning af de mange problemstillinger, der efter sigende findes i ”udkants Danmark”. Men læs nu videre for der gemmer sig en overraskende og meget livsbekræftende historie, der vidner om mod og et bredere livssyn, hér på en lille plet midt mellem Skjern og Bork ved Ringkøbing fjord. For landsbyen Sdr. Vium summer af liv, og har ambitioner om at tiltrække tilflyttere, og den seneste ide kan bestemt være den, der får det til at ske.
Sdr. Vium friskole, der blev oprettet i 1988, netop fordi den daværende folkeskole var lukningstruet og risikerede at tømme byen for liv. Skolen har hver dag omkring 45 elever. Til skolen er også tilknyttet en integreret institution med SFO, børnehave og vuggestue. Og det er hér, hvor der pr. 1. januar 2017 åbnes mulighed for at få passet børn om aftenen, natten og i weekenden i forskellige moduler, så man faktisk kun betaler for det man bruger.
Tryghed i at have ét sted
Det er bestemt ikke hver dag, at der i lille Danmark bliver oprettet en døgnåben daginstitution. Og det sker bestemt ikke særligt tit i Vestjylland. Men det sker altså i Sdr. Vium.
”Vi har allerede haft forespørgsler på, om man kan få en plads i døgntilbuddet”, siger Kiki Hansen, der er leder af den integrerede institution SpireVium i Sdr. Vium. Fra sit eget arbejde kender hun selv til problematikken med arbejde om aftenen, idet både hun og hendes mand, der også arbejder om aftenen, godt kan bruge pasning på skæve og skiftende tidspunkter.
”Min egen datter, der nu er 10 år, har sagt, at hun hellere ville have været i en institution, når jeg er på aftenarbejde, end at have en ung barnepige eller sove hos venner og familie, når det kun er det, der kunne lykkes. Hun synes det er mere trygt, at være blandt de pædagoger hun kendte”, fortsætter Kiki.
Og drivkraften til at åbne døgndelen i institutionen handler da også om at skabe tryghed for familierne. Trygheden i at have et tilbud, der ikke er sårbart, midlertidigt eller en nød-løsning, men et tilbud med et pædagogisk indhold, der sigter på at skabe rammerne for et godt børneliv.
”Forældre, der får passet deres børn om aftenen, om natten og i weekenden bliver mødt med så mange fordomme, og for mig er det vigtigt, at de børnefamilier, hvor forældrene arbejder skævt og skiftende ikke skal føle sig som dårlige forældre. Vi har et samfund, der skal fungere 24 timer i døgnet, og det betyder, at der altså er nogen, der arbejder skævt og skiftende”, siger Kiki Hansen.
Nogle af de fordomme forældre, der arbejder skævt og skiftende møder går bl.a. på, at man så må indrette sig, så det ikke er nødvendigt at få passet børnene om aften, natten eller i weekenden.
”Det kan jo så betyde, at forældrene stort set aldrig ser hinanden, - og hvor bliver familielivet så af?” spørger Kiki Hansen.
Lokal Interesse
Muligheden for at holde liv i de små sogne er også én af grundene til at Kiki Hansen fandt ideen om en institution med den ultimative fleksibilitet i åbningstiden interessant, og det er hun ikke ene om.
”Både borgmesterkandidaten, der stiller op til næste kommunalvalg er interesseret i at følge med i, hvad der sker for os herude, men også formanden for Børne- og Ungeudvalget i Ringkøbing Skjern Kommune er interesseret i at blive briefet løbende”, siger Kiki Hansen.
Og det er ikke nok med den politiske interesse. En borger i Sdr. Vium, der lige har sat sit hus til salg, har bedt ejendomsmægleren om, at der i annoncen for huset bliver nævnt, at det er muligt at få passet sine børn i en døgnåben institution.
”Vi var på besøg i Troldehulen i Esbjerg og Haraldsgården i København for at hente inspiration til, hvordan vi skal indrette os. Troldehulen, der også ligger lidt uden for byen er på få år blevet en meget stor og populær institution”, fortsætter Kiki.
Personalet er med
På spørgsmålet om personalets holdning til at deres institution skal være en døgnåben daginstitution, svarer Kiki:
”Personalet har taget rigtig godt imod dette her, og de fleste synes, at det er rigtig spændende, og glæder sig til at komme rigtig i gang med hverdagen”
Kort efter, at beslutningen var taget om, at der skulle være døgnåben, havde en af pædagogerne set, at der var senge på tilbud, og hun tog en rask beslutning, og købte ind. Så sengene er allerede indkøbt.
”Døgndelen bliver indrettet meget hjemligt, - det vil sige så hjemligt som muligt, så den adskiller sig fra den øvrige institution, og at børnene, når de skal være her om aftenen, natten eller i weekenden, føler at det er så hjemligt som muligt”
Døgndelen bliver indrettet i det, der i dag er vuggestuen, hvor man er nær køkkenet, og hvor der er gode muligheder for at lave det skifte, der markerer, at man ”går hjem” fra institutionen, når den almindelige hverdag slutter, selvom barnet skal blive i institutionen.
Næste skridt
Der har allerede været en del pressedækning på, at man laver en døgnåben daginstitution i den lille by, men endnu har SpireVium ikke været ude i en egentlig markedsføringsindsats. Men at det er interessant for lokalområdet, er indlysende, set ud fra den interesse, der allerede nu er kommet ud af, at man har offentliggjort, at tilbuddet åbnes fra 1. januar 2017.
”Vi er i planlægningsfasen med, hvordan vi skal gribe det an, men regner med at der skal laves nogle foldere, som kan blive uddelt på eksempelvis sygehusene i Herning og Holstebro, men også til ejendomsmæglere, der har en interesse i, at lokalområdet har så mange tilbud som muligt”, slutter Kiki.
Med Børnehaven SpireViums beslutning om døgnåbning slutter de sig til en lille ”familie” af de få, men meget populære døgnåbne daginstitutioner i Danmark.